Keramiikkavuosikatsaus ja pala unelmaa

Keramiikkatyöt ovat nyt kotiutuneet kevätnäyttelystä. Omistani näytillä olivat sudenkorento ikkunanpokissa, korentovati mustasta savesta ja kaoliinista sekä kantaaottava mekkotaulu. Kun vietäviä valkkailin kotona ennen näyttelyn pystyttämistä, konkretisoitui tämän vuoden tuotannon vähyys. Lähes kaikki aika oli mennyt yhteen  suurpinnistykseen, jota ei pystynyt edes tuomaan näyttelyyn.

Vuosi sitten hankkimani kirjapainokasti on nyt seinällä kaupunkimosaiikkeineen. Vielä en ole pysyvästi nappuloita liimannut, sillä en ole lopputuloksesta ihan varma. Syksystä asti olen sen parissa askarrellut, ja täytyy myöntää, että harvoin olen mitään näin pitkäjännitteistä tehnyt. Mittaillut, tehnyt kaavat (luoja paratkoon!) ja  värisuunnitelmat (jotka eivät ikinä lasitteiden kanssa toteudu), kaulinnut, kaivertanut, alilasittanut, lasittanut, sovittanut, vääränkokoiseksi todennut, noitunut, huokaissut, alusta-aloittanut ja sitä rataa. Lopputulos on tässä.


Melko tyytyväinen olen. En kuitenkaan täysin, sillä näyttelyä valvoessani mieleen hiipi ajatus, että olisiko työ sittenkin kivempi pelkillä oksideilla värjättynä. Nykyinen värimaailma kun ei tosiaankaan vastaa ihan haaveitani, ja ajattelin muutamaa kohtaa kokeilla akryyleillä fiksata. Asiaa on kesä aikaa sulatella. Yllätys olisi kyllä itsellenikin, jos aloittaisin kaiken alusta. 

Viime syksynä visiot olivat ihan toisenlaiset, ja senpä takia keramiikkavaraston siivouksesta kotiin lähti kolmatta pussia tekemätöntä savea, sekä melkein täysi ämpäri valusavea. Onneksi ehdin muutamilla viimeisillä kaoottisenhektisillä ja täysin sekopäisillä keramiikkatunneilla kokeilla valumuottien kanssa kikkailua ensimmäistä kertaa elämässäni. Tuloksena oli teeastiasto. Kupposten lasitteiksi laitoin kaikkia mahdollisia murrettuja mattapintoja mitä löysin. Viimeisten tuntien "pakkosaadajotainaikaan"-henkisestä sähläämisestä (ja hei, niillä tunneilla sekoavat kaikki muutkin) kertoo jotain se, etten edes juo teetä. Pitää vissiin aloittaa, kun on nyt fasiliteetit kunnossa.Tällä kertaa loppuun puutarhauutisia. Nurmikon kevätlannoitteet nakkelin sopivasti ennen sateita pihamaalle. Jospa se nyt jaksaisi taistella vähän paremmin sammalta vastaan. Erään erityisen epäonnistuneen työpäivän jälkeen kaupasta tarttui mukaani maailman söpöin polkupyörä. Viikonloppuna olin jostain akkainlehdestä lukenut turkulaisesta fillaripuutarhurista, joka teki tilauskeikkaa koppipyörällä. Äijä näytti kuvissa onnelliselta. Tsiljoona kertaa onnellisemmalta kuin minä senhetkisen työpäivän jälkeen marketissa neljänryysiksessä maksalaatikko ostoskärryssä. Sadallavii-delläkympillä ostin palan onnea ja illuusiota. Siinä minä huristelen kesäisiä hiekkateitä pelarkoonit etulaatikossa tutisten. Laulelen Ludvig van Beethovenia ja lirauttelen sinkkikannusta hyvää, hapettunutta vettä janoisille juurille, Muutama kepeä kuopsautus, ja rikkaruohot ovat tiessään. Oi onnea!

Seuraavana aamuna vettä satoi kuin esterin persiistä. Lokit olivat sontineet koko olohuoneen ikkunan sameaksi. Auto oli unohtunut päiväkodin pihaan. Siitä oli rengas puhki. Peräkontissa oli ääliömäinen tunkki. Kaiken huipuksi paikkauskeikalla pitikin uusia kaikki kesärenkaat poliisinkestäviksi. Tästä unelmasta sekä rengasliikkeen pahvimukiautomaattikahvista maksoin neljäsataa.

Onneksi pyörä oli jo varastossa. Tänään olisi jäänyt ostamatta.
Kommentit

  1. Voi kun mie nautin sun tekemisistä ja tekeleistä (siis tuotoksista) ja sun selostuksista, miten kaikki sai alkunsa ja loppunsa ja miten näiden välissä keraamikko Juvonen päätyi teekupposten valamiseen (vai mikä se oikea termi onkaan). Eniten nautin kertomuksista, miten maailma yrittää musertaa tämän keraamikko-puutarhurin unelmat ja mutta epäonnistuu siinä, koska maisteri Juvosen maailmassa on pahimman mustuudenkin keskellä itseironian menevä aukko, josta sujahtaa pois pimentävän pilven alta kohti uusia valloituksia.

    VastaaPoista
  2. Häkellyn aina uudelleen ja uudelleen. Kiroilevan ja nauravan sadetakkiäidin sisällä asuu mieletön luovuus.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit