Kevätparturi

Viime viikonloppu oli kiireinen. Mummu ja pappa tulivat vierailulle 6-vuotissynttäreitä juhlimaan ja pappa samalla pitämään kylällämme Vinkkejä viherpeukaloille -luentoa. Samalle reissulle yhdistettiin omenapuiden leikkauksia ja varttamisia tilauksesta. 

Perjantai-ilta ja lauantaipäivä sujahti pihoja kierrellessä. Pappa leikkasi ja vartti, minä assisteerasin tikkaiden, vartteiden ja varttamisteippien kanssa. Vartissa viritti vartteen. Leikkaustilauksia tuli myös lennosta, kun naapurit näkivät meidät itse työssä. Huojentunein mielin jäivät ihmiset pihoilleen ihastelemaan ihan erinäköisiä puita.

Jostakin syystä monet jännittävät omien puiden ja pensaiden leikkaamista, ja jättävät ne mieluummin rauhaan. Pelätään, että tehdään jotain peruuttamatonta, tai ei hennota leikata kasveja pienemmiksi, kun ne ovat vihdoin alkaneet kasvaa. Tässä mennään metsään. Omenapuissa kevätleikkaus kannattaaa, se vain kiihdyttää kasvua, ja samalla puusta tulee paremman muotoinen. Leikkauksella voi vaikuttaa oksakulmiin, ja siten estää oksien repeilyn runsaan omppusadon yllättäessä. Vaakatasoon taipunut oksa saa paremmin valoa, lopettaa pituuskasvun ja keskittyy sadon tuottamiseen. Ilmavaksi leikattu puu ehkäisee muumiotautia. Kannusleikkauksilla puolestaan voi vauhdittaa kukkasilmujen - ja siten omenoiden tulemista. Kaunis puu on myös ilo silmälle. 

Kaksi päivää muitten pihoja kierreltyämme oli jäljellä enää oman pihan puut. Ne saivat kyytiä aivan erityisesti! Minä olin päässyt leikkaamiseen vauhtiin, pappa napsi Huvituksesta itselleen vartteita, ja kun oma varsi loppui, mies hihkaistiin hätiin katkaisemaan korkeuksiin karannutta Valkealan syysomenan latvaa. Natiainen silppusi puun juurella katkottuja oksia, ja mummu huuteli ohjeita etäämpää. Tilanteesta olisi saanut mainosvideon papan ompputouhuihin. Paitsi ettei kukaan olisi päästänyt tuollaista porukkaa puittensa kimppuun.

Viikonlopun saldona oli parikymmentä leikattua omppupuuta, pari päärynää siinä sivussa, ja toistakymmentä eri lajiketta vartettuna pitkin kylää. Minä opin tänä vuonna kannusleikkausten tekemisen, ja osaisin ehkä näiden päivien jälkeen jopa varttaa. Töitten lopuksi nautiskeltiin ensimmäiset synttärikahvit.

Kevättouhut ovat nyt hyvällä mallilla. Kasvimaan laatikot alkavat olla sulana, siemenperunat puskevat silmuja. Mutta tulevana viikonloppuna keskitytään kaverisynttäreihin ja keramiikkanäyttelyyn. Ja saatan suunnitella vähäsen kesäkuuksi lupaamaani betonityöpajaa.Kommentit

Suositut tekstit