Talvipäivänseisaus


Talvipäivänseisaus pitäisi julistaa talvipäivänparikuukautiseksi. Maapallo matkatkoon radallaan, mutta joulukuun alussa pysähtyy ihmisen ajatus muutaman kuukauden talviuneen. Ilmiön täytyy liittyä terveeseen itsesuojeluvaistoon, jotta koulumaailman joulukuun voi painaa menemään pelkillä autopilotilla ja laidasta laitaan vellovilla tunnemyrskyillä. Joulukuusta tammikuun loppuun on ihan turha haaveilla luomisvoimasta ja hyvistä ideoista. Silloin lueskellaan kirjoja ja toivotaan, että tuli syksyllä tehtyä keramiikassa jotain, joka nyt tulisi uunista edes vähän kelvollisena mieltä piristämään.

'

Vähiin jäi syksyn keramiikkatyöt. Ja vielä vähimpään kelvolliset. Mutta tuli kuitenkin hyvä kuppi Runeberginpäiväksi. Syksyllä kirjoittelin valumuotin tekemisen aavistuksen haasteellisista vaiheista, ja tässä on lopputulos. Vihreäpilkullinen lasite näyttää kivalta, sormet mahtuvat hantaakista ja ärsyttävin lasitettava kupin reuna on suhteellisen siisti. Isohan se on kaffekupiksi, enkä minä juo teetä, mutta täytynee sitten juoda enemmän kahvia.


Kuppi kourassa istun sohvalla talitinttien ja vihervarpuseten touhuja tuijotellen. Lähmäiset ikkunat havahduttavat aatoksen talviunesta. Kuka ihme meillä niitä käpälöi? Kämmenenjäljen koon perusteella perheen nuorimmainen, mutta mysteeriksi jää, kuinka jälkiä voi olla kahden metrin korkeudessa. Mielikuvitukseni on vasta heräilemässä. Kuusveellä se ei ilmeisesti nuku koskaan. 


Mutta nyt on valoa! Ja energiaa! Ainakin valoa. Ja lapsella energiaa. Risutyöt jatkuvat jo toisessa polvessa, kun natiainen halusi tehdä mökkirantaan näkille risuista pesän. Kuulemma lepyttelymielessä, sillä ensi kesänä olisi opittava tosissaan uimaan, eikä silloin joutaisi näkinpelkoasioita miettimään. Suuruudenhulluuskin on näköjään periytynyt, sillä ensimmäisen risutyönsä halkaisija ylitti kaksi metriä. Äitin poika.


Valo osuu myös kodinhoitohuoneen hommalistaan. Viimeisimpiä merkintöjä on tulppaanien istutus ja paviljongin katoksen riisuminen. Talvipäivänseisaus taisi sittenkin alkaa jo ennen joulukuuta.
Kommentit

Suositut tekstit