Lasitekokeiluja

Keramiikan materiaalikokeilut jatkuvat nyt kuudetta vuotta. Olen alkusyksyn tusannut lautasia kahdenlaisesta savesta: Vingerlingistä ja laavapilkullisesta. Levytekniikalla huitelin lautasia tulemaan, ja reunojen taivutuksessa käytin apuna pinnoittamattomia kertakäyttölautasia. Raakapolton jälkeen lautaset pinoutuivat ihan mukavasti, joten systeemi toimi riittävän hyvin. Tästä innostuneena tein samalla periaatteella myös ruokalautasia, mutta niissä reunat jäivät turhan mataliksi, melkeinpä olemattomiksi. No, kuluupa huushollissa tästedes enemmän suurustetta, sillä lirusoosit on näiltä lautasilta äkkiä liinalla.

Leipälautaset saivat toimia koepaloina eri lasitteille. Kirosin tätä aatosta, kun kaavin ja veivasin kahdeksaa kesän jäljiltä tönkkööntynyttä lasiteämpärillistä notkeiksi. Mutta se kannatti. Polton jälkeen selvisi, mitä en ainakaan käytä, mikä on tarpeeksi lipakka ruokalautasiin ja mitkä värit sopivat yhteen. Lasitteiden kanssa pelleily oli niin hidasta, että sitä piti jatkaa vielä seuraavallakin kerralla. Tälle syksyä tilasin omaan käyttöön vain yhden jauhelasitteen, graniitinharmaan, ja sillä kerkesin lasittamaan vasta ennen syyslomaa. Kahden viikon odotusaika raastaa hermoja.


Aika hyvin sopivat värit toisiinsa, ja leipälautasissa mattapintaisuus ei haittaa. Ylärivissä vasemmalla kaksi ensimmäistä on saman lasitteen eri erät vihreänharmaata pilkullista (1390). Oikeanpuoleinen on keskisininen puolimatta (1316). Alarivissä vasemmalla sinisenharmaanruskea matta, ja oikealla syksynvihreä kiiltävä. 

Tuon sinisen saa unohtaa heti, se on liian tasainen, mutta muut ovat kivoja. Kiiltävä syksynvihreä pääsee ruokalautasiin. Pari testilautasta tein turkoosilla engobella (hankasin ylimääräiset pois) ja valkoisella sekä kirkkaalla lasitteella. Valkoinen lasite jäi paikoin paksummaksi ja teki vastenmielisiä räkäklönttejä lautasen alapinnalle. Kirkas läpinäkyvä toimi paremmin. 


Pohjanoteeraus lasitteista oli harmaa-beige (1308), joka irtosi pinnoilta ihan kokonaan minuutti lasituksesta. Ällötysosastolle pääsi vaaleanvihreä-oranssi lasite, joka hilseili jo lasitettaessa. Se pysyi kuitenkin pinnassa, kun hankasin sormenpäällä. Uunissa lasite kuroutui karseaksi. Candlelight supper with riparian entertainment lässähtää pahemman kerran, jos lautanen näyttää petrimaljalta! 


Kommentit

Suositut tekstit