Pyhiinvaelluksella


Terveiset Tukholman Nordiska Trädgårdmässan -puutarhamessuilta! Vuosien haave toteutui viimein, oi onnea!

Olin osannut odottaa suuria messuja, mutta ällistyin silti. Vau miten hienoja juttuja siellä oli! Näytteilleasettajia oli valtavasti pienistä erikoistuneista puutarhaseuroista (kämmekät, bonsait, pomologit,daaliat, perunanviljelijät ym.) käsityöläisiin ja suuriin yrityksiin. Seassa oli kilpailutöitä, kuten linunpönttöjä, miniatyyrimaailmoja, parvekkeita ja pihanurkkauksia. Neljä tuntia meni ihan heittämällä, yhden pikaisen pissitauon maltoin pitää, kun kävin heipattelemassa takaisin Tukholman keskustaan lähtevän insinöörin. Houkutuslintuna olleet erämessut oli kuulemma kierretty tunnissa (kolmeen kertaan).


Jos messut pitäisi kiteyttää muutamaan sanaan, ne olisivat hauskuus ja ruoste. Näyttelynurkkauksiin oli tehty eri teemojen mukaisia lokopaikkoja, joissa oli paljon hauskoja yksityiskohtia. Miniatyyrimaailmoissa oli ihania ruotsalaisia pikkupihoja juhannussalkoineen ja fikapauseineen. Ruostetta näkyi ruukuissa, koristeissa, aidanteissa ja tulisijoissa. Suomessa suosiossa oleva kierrätysteema ja romuromantiikka ei koristeissa juurikaan näkynyt, vaan tuotteet olivat uusia ja ruostutettuja. Erityisen paljon näkyi metallilevystä leikattuja elementtejä, ja haikeasti mieleen jäi puolitoista metriä halkaisijaltaan oleva ruosteinen ornamenttipallo. Näyttäisi aika komealta perennapenkissä!


Vaikka ja mitähän sieltä olisi tehnyt mieli ostaa; betonimuotit, rautapallot, sitruunapuu ja siemenperunat (varmaan 40 eri lajiketta!) jäivät kuitenkin Tukholmaan. Mukaan lähti muutamia söpöstelytyökaluja (istutuslapio ja putsiharja), siemeniä, koulimis- ja istutussetti natiaiselle, omenapuun vartteita, koristejuttuja, puutarhalehtiä ja muuta pientä.

Ensi kerralla messuilen pakettiautolla. Tulee vaan pitkä reissu, kun laiva-ahdistuksen takia pitää kiertää Haaparannan kautta!Kommentit

Suositut tekstit