Rakukurssilla

Kevään uusi kokeilu oli raku. Parin viikonlopun kurssille mennessäni suunnitelmat olivat korkealentoiset: olin päättänyt tehdä tosi ison levytyön koko lukuvuoden peruskeramiikassa nappuloiden ja lautasten kanssa pelleiltyäni. Opettajan ladottua realiteetit ja polttouunin läpimitan pöytään ei minua harmittanut enää yhtään, että piirustukset ja koko keramiikkakassi olivat jääneet kotiin (sen sijaan olin aamulla heittänyt auton takapenkille roskapussin).

Paniikissa ihminen palaa perusasioitten äärelle, varmoihin nakkeihin. Taloja siis. Myönnetään, että alkuperäiseenkin suunnitelmaan olisi kuulunut talo. Ei sitä koira karvoistaan pääse! Vai oliko se kissa? Kauas puusta putoa?

Rakun poltto oli käyntiin päästyään niin vauhdikasta, etten muistanut räpsiä kuvia. Yksi ainokainen videopätkä ja tämä kuva juuri polttopöntöstä nostetusta ja olkien + purujen avulla savustetusta talonpohjasta. Jäähdytysvesi vain kiehua porisi - ja pitkään!
Hienoja töitä tuli uunista ulos, ja omiinkin olin aika tyytyväinen. Lasitteina valkoista, turkoosia ja pronssia. Musta väri on savustuksen aikaansaamaa, sillä lasittamaton pinta savustuu mustaksi. Savua menee myös lasitteen säröistä sisään ja tekee krakleeratun pinnan. Värilliset lasitteet tekevät ihan omia yllätyksiään.

Isossa sudenkorennnossa pääsin kokeilemaan uutta tekniikkaa. Erillisten irtosiipien sisälle leikkasin ja taivuttelin rautaverkkoa, jonka sitten päällystin savella ja rapsuttelin paikoin esiin. Ihmeesti tuo ohut verkko piti siivet kasassa rajuissa lämpötilavaihteluissa, vaikka vähän toivoinkin repalaisempia siipiä. Lasitetta olisi voinut sivellä vielä paksummalti, sillä nyt värit jäivät paikoin pliisuiksi. Näistäkään työvaiheista ei ikinä muista ottaa valokuvia. Höh. Toisaalta se voi olla hyvä asia. Keramiikkakaveri esitteli kurssin valmiista rakutöistä ottamiaan kuvia, joissa kokoamaton korentoni näyttää kalanperkkeiltä ja dildolta. Kuva nauratti vielä kotimatkallakin. Nyt yritän päästä mielikuvasta eroon! Korennon kroppa vaatii vielä pituutta, ja siihen pitäisi viritellä jotakin. Jääköön alitajuntaan muhisemaan. 








Kommentit

Suositut tekstit